De DJI Spark drone crash

Afgelopen week maakte ik filmopnames van een groep trainees en probeerde ook nog wat opnames van het gebouw te maken waarin het traineeship werd gegeven. Dat werd mijn drone, een DJI Spark, fataal: door een vooralsnog niet duidelijke oorzaak probeerde de drone het gebouw in te vliegen en crashte van 65 meter hoogte op de straatstenen.

Voorafgaande aan de crash was de drone op de gewenste hoogte van ongeveer 65 meter (18e verdieping) op een meter of vier afstand van het gebouw. De bedoeling was om van de voorzijde van dat gebouw naar de zijkant ervan te vliegen en daarbij de camera op de ramen gericht te houden. Aan alle kanten rondom het gebouw was voldoende ruimte en onder het vluchtpad van de drone liep een brede stoep. Geen gevaar voor wandelaars of passerende auto's. Er liep wel iemand te filmen op een meter of twintig afstand hetgeen ook de 'live stuiterfoto' hierboven opleverde.

Als piloot kon ik de hele situatie overzien, hoewel de drone zelf met de zon in de rug maar net zichtbaar was. Het vliegen aan de voorkant ging prima, de rotatie op de hoek ook. Ik kreeg een melding dat de maximale vlieghoogte was bereikt en heb dat in het menu veranderd. Toen ik met de drone de hoek om ging, ging het mis: de drone vloog steeds dichter naar het gebouw en stuiterde tegen het glas, verloor een propeller (deze viel het eerst op straat en de drone viel hulpeloos naar beneden.

Na de crash hielpen omstanders de losse onderdelen te verzamelen. De drone zag er toen uit als op onderstaande foto: twee gebroken rotorarmen en een volledig total loss batterij. Ik heb de drone eerst maar eens in de koffer opgeborgen en later de schade beoordeeld.

De gimbal is zo op het oog nog intact (zit aan de andere kant van de gebroken rotorarmen) en de behuizing lijkt onbeschadigd. Ook de motoren draaien nog en de elektronica lijkt het nog te doen. Alle losse onderdelen waren verzameld, inclusief de dopjes en de veertjes. Alleen het micro-SD kaartje met de film die op het moment van de crash werd gemaakt ontbrak en zal waarschijnlijk nog op de plek van de crash liggen.

Na de crash heb ik de vluchtanalyse van de DJI Go 4 app geladen en het gelinkte filmpje gemaakt om aan de hand hiervan de omstandigheden en de oorzaak van de crash te analyseren. Dat is nog niet zo eenvoudig, het lijkt zo op het eerste gezicht een navigatiefout, maar het is nog onduidelijk of het te voorkomen was. Ook is het onduidelijk of er problemen waren met de GPS ontvangst.

Waarschijnlijk vervang en/of restaureer ik de drone binnenkort, maar het is wel belangrijk om niet weer dezelfde problemen te krijgen. Tips en adviezen? Laat het me weten!

Update

Het lijkt te doen om een ernstig beschadigde DJI Spark te herstellen, door het frame te vervangen door een nieuw exemplaar. Dat heeft natuurlijk alleen zin als de andere onderdelen (interne vluchtregelaar, gimbal en camera, motoren) nog bruikbaar zijn. Zo'n frame is na te bestellen en kost een kleine 20 euro. Het frame is dan al voorzien van nieuwe bedrading voor de motoren. Op dit filmpje is te zien hoe dat vervangen van het frame in z'n werk gaat.