Fruitvliegen semi-wetenschappelijk de baas

In de zomer komen er binnenshuis veel fruitvliegen voor. Fruitvliegen zijn kleine, zwarte vliegjes die zich in grote getale ophouden rond de vuilnisemmer, de fruitmand, de koelkast en de afzuigkap. Ze zijn enkele millimeters groot, vliegen niet heel snel en planten zich als een ware plaag voort, mits de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Omdat de vliegjes zo klein zijn nemen zij met weinig genoegen, hetgeen het wegnemen van de oorzaak extra lastig maakt. Er is echter een werkend stappenplan om van het grootste deel van de fruitvliegen verlost te worden.

Fruitvliegjes planten zich uitsluitend voort in zacht, rottend fruit, ook in dat hele kleine stukje dat onderin de fruitmand of koelkast is achtergebleven. Ze leven vervolgens op datzelfde fruit, maar ook op koffiepads, snijbloemen, nog niet afgewassen wijnglazen en diverse soorten schimmels. Ze worden sterk aangetrokken door zuren: meer door azijn dan door wijn. Doordat ze klein zijn kunnen ze op de oppervlakte van vloeistoffen landen en weer opstijgen. Ze zijn echter niet waterbestendig: door de oppervlaktespanning van de vloeistof te verminderen verdrinken ze.

Fruitvliegen ga je daarom met de volgende stappen effectief te lijf:

  • Neem zo goed mogelijk de oorzaak van de vermeerdering van fruitvliegen weg: verpak fruit in plastic zakken en leg het in de koelkast, zorg ervoor dat rijp fruit zo snel mogelijk wordt geconsumeerd en zorg ervoor dat er geen fruitrestjes, hoe klein dan ook, achterblijven in de fruitmand.
  • Stel vast waar de vliegjes zich in grote concentratie ophouden (bij het openen van de vuilnisemmer, de koelkast of de voorraadkast), neem de stofzuiger en zuig de fruitvliegjes op daar waar er veel tegelijk voorkomen. De fruitvliegjes vliegen zo langzaam dat ze met de stofzuiger eenvoudig uit de lucht te plukken zijn.
  • Plaats een schaaltje met water, azijn en een drup afwasmiddel. Door de azijn worden de fruitvliegjes aangetrokken, het afwasmiddel zorgt voor het breken van de oppervlaktespanning van het water. Het gevolg is dat de fruitvliegjes door het oppervlakte heenzakken en verdrinken, in plaats er over heen te lopen en weer weg te vliegen.
  • Herhaal de voorgaande stappen wekelijks.