Hoe groot is mijn kofferbak?

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto en nu rijdt in een Volvo V70 dan is er een gerede kans dat je naar een Tesla Model 3 aan het kijken bent. En je dan achter je oren krabbelt hoe je ooit al die hockeytassen / boodschappen / vakantiespullen in de ‘3’ krijgt die je normaal in het vrachtruim van je V70 stouwt.

De eerste elektrische auto in de prijsklasse van een V70 met een ruime kofferbak moet ik nog zien, maar hoe groot een kofferbak dan precies moet zijn is nog wat mistig. De V70 is op dit gebied goed bedeeld, maar over het algemeen is die kofferbak niet veelgebruikt. Pas als je op vakantie gaat wil je de ruimte: de achterbanken kunnen dan meestal niet plat (want kinderen) en je moet het dan doen met de kofferbak zelf. Als je boodschappen doet kun je over het algemeen wel een achterbank platleggen als je extra ruimte nodig hebt. Iets aan vergelijkingsmateriaal is daarom belangrijk.

Elektrische auto’s hebben vaak een extra bagageruimte in de motorkap; ruimte die ontstaat door het ontbreken van een grote benzinemotor. Dat geldt niet voor alle EA’s overigens: een Hyundai Kona Electric bijvoorbeeld heeft op de plaats van de bezinemotor een warmtewisselaar voor de verwarming en koeling. De meeste moderne auto’s hebben hiernaast geen reservewiel meer mee. Dat heeft verschillende redenen, maar bottom line is dat die ruimte soms beschikbaar komt als bagageruimte. Hybrides (auto’s met zowel een benzinemotor als een elektromotor) boeten vaak in op bagageruimte en zijn sowieso een uitstervend ras; in de tabel hieronder kom je ze daarom niet tegen.

4 passagiers1 passagier
Volvo V70575 liter1600 liter
Tesla Model 3463 liter + 95 liter
(+85 voorzijde)
895 liter + 95 liter
(+85 voorzijde)
Hyundai Kona Electric332 liter1114 liter
Citroën Berlingo624 liter2800 liter
Citroën C5 Tourer505 liter1462 liter
Mercedes A (1e gen)390 liter1740 liter

De vraag, of de kofferbak van de Tesla Model 3 groot genoeg is voor dagelijks gebruik, wordt vaker gesteld:

De precieze afmetingen van de bagageruimte zijn lastig te geven, omdat de vorm van de kofferbak wat taps toeloopt en een draagbalk halverwege heeft. Maar laten we ruime maten nemen:

  • Kofferbak afmetingen ca. 95 cm breed, 107 cm diep (lang), 46 cm hoog
  • Kofferbak met banken plat ca. 95 cm breed, minimaal 170 cm diep (lang), 46 hoog. De feitelijk te gebruiken ruimte is een stuk groter, er zijn veel inhammen en de ruimte is aanzienlijk hoger in de cabine
  • Kofferbak verborgen ruimte ca. 69 cm breed, 46 cm diep, 31 cm hoog

Hoe veel bagage neem je mee? Hieronder een tabel met situaties (werk in uitvoering):

SituatieAantal passagiersLiters bagagePast in de Model 3
Normaal woon-werk verkeer010Ja
Boodschappen doen1150Ja
Hockey wedstrijd3 (geen keeper)240Ja
Hockey wedstrijd3 (met keeper)330Ja (?)
Weekendje weg met familie3400Ja

Plaats een reactie