Retromaand 2013

Het is nog lang donker 's ochtends en de avonden beginnen eerder; de centrale verwarming staat al een paar weken aan en de zoldertrap gaat vaker open en dicht; de herfst is in volle gang en het einde van het jaar komt in rap tempo dichterbij. Het duurt nog ruim een maand maar ik merk dat retromaand december, in aankomst is. In de jaren voorafgaande aan 2006 ging retromaand nog vooraf door de HCC Dagen, een beurs in november waar je met tassen vol rommel bruikbare spullen vandaan kwam en waarvoor je de hele decembermaand nodig had om het geheel in de vuilcontainer te dumpen op ordentelijke wijze in je huiselijke leven te verwerken. Tegenwoordig hebben we echter Marktplaats en sinds kort de Groningen Mini Maker Faire. Ondanks het ontbreken van een HCC Beurs is er dus geen geldige reden om retromaand dit jaar over te slaan. Wat staat er op de planning?

  • Restauratie van de CS-113 van Sciento, een robot arm die ik vorige maand opduikelde en waarvan de vorige eigenaar(s) in alle enthousiasme bij de restauratie volledig het overzicht was/waren kwijtgeraakt. Assen zaten op de verkeerde plaats, schakelaar verkeerd om gemonteerd en een hels gepiep werd veroorzaakt door een verstopt potlood. Hier moet nog een nieuwe staalkabel gemonteerd worden en misschien moeten er nog wat lagers gesmeerd. De parallelle-poort aansturing kan prima door een Arduino, misschien een dedicated Arduino in een stoere 3D-geprinte behuizing?
  • Restauratie van de Teach Pendant CS-113 die met de robot arm meekwam. Dit stukje retronostalgie is een MPF-1 Micro Professor in een aluminium Sciento behuizing die een zwaar leven heeft gehad en die het verdient om een nieuw leven ingeblazen te krijgen. Ik heb de behuizing ondertussen gestript, geschuurd en opnieuw voorzien van een glanzende creme laklaag. De bedrukking moet nog opnieuw en de hele boel moet opnieuw gemonteerd. Samen met de robot arm een leuk stel.
  • Betrouwbaarheid van de robot arm bepalen: het zou een leuke gimmick zijn om de robot arm te kunnen gebruiken als grijper voor een grabbelton. Gooi een munt in een doos, de robot arm pakt een doosje van een stapel en legt deze op een helling, het doosje glijdt naar beneden en de muntwerper krijgt z'n verrassing. Moet dit wel feilloos werken natuurlijk: de robot arm moet minstens 100 keer achter elkaar hetzelfde kunnen doen. Leuke test!
  • Handleiding voor de CS-113 afschrijven. Ik heb een aanzet gedaan, met wat ervaring erbij en het is een leuk document voor de belangstellenden. Er kunnen nog wel wat afbeeldingen bij en de commandoset moet hoognodig van voorbeelden worden voorzien.
  • Fotosessie en artikel over de Micro Professor MPF-1. Ik heb er eentje op zolder liggen, met een BASIC interpreter, en wat zou er leuker zijn dan een paar goede foto's en een artikel op mijn blog? Misschien een goede gelegenheid om Marktplaats eens af te struinen op zoek naar accessoires, zoals de printer.
  • Oude artikelen van rudiniemeijer.nl uit de 'wayback machine' terugzetten op de site. Bij groot onderhoud aan de website in 2012 zijn alle oude artikelen kwijtgeraakt. Van de afbeeldingen heb ik nog een backup, maar van de teksten niet. Laten die nu net door Google en de Wayback Machine verzameld zijn. Ik heb er al een aantal overgezet, dat wil best.