Basis handgereedschap voor ongeplande klussen in huis

Klussen in huis vallen in twee categorieën: gepland en ongepland. Voor geplande klussen maak je een plan, verzamel je het benodigde materiaal en huur of leen je indien nodig het juiste gereedschap. Een ongeplande klus kent al die voorbereidingen niet en je moet het dan doen met wat je voor handen hebt. Tot ongeplande klussen reken ik bijvoorbeeld het ophangen van een lampje, monteren van stopcontacten, bijwerken van een beschadiging, ophangen van foto's en dergelijke.

Voor ongeplande klussen is het handig om altijd een set basisgereedschap klaar te hebben liggen en dat bij elkaar te houden in een compacte gereedschapskist, waarin ook ruimte is voor verbruiksartikelen zoals kit, schroeven en lijm. Omdat zo'n basis gereedschapskist een leven lang meegaat, loont het de moeite om de inhoud zorgvuldig te kiezen.

Neem voor het materiaal van de gereedschapskist het liefst kunststof en geen metaal. Dit roest niet en maakt de kist lichter. Kies ook een relatief dure kist die tegen een stootje kan. Goede merken zijn Raaco en Curver. Gereedschapskisten zijn niet onverwoestbaar, maar met een beetje zorg houd je ze lang netjes.

curver-tyokalupakki-korkea-malli

Een paar goede schroevendraaiers behoren toch wel op de eerste plek van de top 5 van basis handgereedschap. Met drie verschillende maten kruiskopschroevendraaiers en drie maten platte schroevendraaiers kom je een heel eind. De kleinste maat kruiskopschroevendraaier moet geschikt zijn voor die kleine schroefjes van batterijvakjes van kinderspeelgoed. De kleinste platte schroevendraaier voor kroonsteentjes en de schroefjes van netstekkers. Als je altijd de juiste maat schroevendraaier gebruikt dan volstaan relatief goedkope exemplaren van enkele euro's per stuk. Als je twijfelt aan je eigen kunnen dan zou je wat duurdere schroevendraaiers kunnen kopen. Die bieden meer weerstand tegen foutief gebruik.

Een setje inbussleutels zijn tegenwoordig in het Ikea tijdperk ook onontbeerlijk, evenals een setje steeksleutels. Reken een tientje voor elk van beide setjes. Een kleine hamer is handig, hoewel ik zelf bijna nooit een hamer gebruik. Neem er eentje met een gelakte kop en een kunststof of houten steel.

Een waterpomptang en een combinatietang. Twee zagen: een ijzerzaag met verwisselbare bladen en een handzaag voor hout. Neem voor de ijzerzaag gelijk twee reservesetjes zagen mee: een setje met grove tanden voor hout en een setje fijne tanden voor kunststof en metaal. Kies voor de handzaag eentje met teflon zijkanten. Dat gaat roest tegen en zaagt veel gemakkelijker.

Een kleine accuschroefboormachine. Met een accuschroefboormachine kun je boren en schroeven en eentje met een Lithium-Ion accu gaat lang mee. Elektrisch handgereedschap moet je zorgvuldig kiezen wil je er veel plezier van hebben. Voor de accuschroefboormachine zou ik voor een Bosch Blauw GSR 10,8-2-Li kiezen. Een grote aanschaf, maar eentje die zijn geld op de langere termijn meer dan waard is. Een set bitjes met 5 torx en 5 kruiskopbitjes is voldoende. Bosch heeft een mooi setje met een handige bithouder erbij. Kies ook voor een paar boortjes met een zes-kantige kop in de maten 1 tot 6 millimeter.

De multimeter is samen met een rolmaat, winkelhaak en een waterpas een belangrijk stuk meetgereedschap. Kies voor de rolmaat eentje van 5 meter en een waterpas die past in de gereedschapskist.

Ik twijfel over een handzaag. Een korte handzaag is onontbeerlijk als je een plank of balk wilt afkorten of bijzagen. Bij mij is dit echter nooit een ongeplande bezigheid. Maar alas, als er nog ruimte in de gereedschapskist is: een korte handzaag. Neem eentje met een teflon afwerking, die zaagt het best.

Wat er verder in de gereedschapskist thuishoort: kroonsteentjes, schroeven, diverse soorten lijm, duct tape, een paar meter installatiedraad, een paar meter electriciteitssnoer, een busje WD 40, een poetsdoek en een setje miniatuur schroevendraaiers.