Burger King’s Plant-based Whopper getest

Vanaf dinsdag 8 september kan Nederland voor een plantaardig broodje hamburger terecht bij de Burger King. Is het wat, zo'n vegetarische hamburger tussen een broodje? We hebben het vandaag voor u uitgeprobeerd en de resultaten vallen niet tegen! Beleving, geur, smaak en textuur van het gerecht zijn helemaal goed. De hamburger zelf heeft een prima beet, ziet er mooi uit en ruikt gebakken. Het vlees is uiteraard ver te zoeken, maar is vervangen door een subtiele, verfijnde smaak die de Whopper als geheel ten goede komt. Van ons krijgt de Plant-based Whopper een 8!

Het was nog niet eenvoudig om een Plant-based Whopper in de binnenstad van Groningen te verkrijgen. De eerste keus had welliswaar het reclamebord van het broodje buiten staan, maar was 'vanwege technische storingen' tijdelijk gesloten. De Burger King bij het station zou volgens het internet om 10 uur open gaan, volgens het bordje op de deur om 12 uur maar deed de deur pas ruim na 12 van het slot. De prijs van de Plant-based Whopper is even schrikken: € 5,95 voor een in papier verpakt broodje is een aanzienlijk bedrag. Voor zoonlief was het reden genoeg om even te appen, "ze zijn wel 6 euro, weet je het zeker?", maar uiteraard moest de test doorgang vinden.

Thuis aangekomen hebben een snelle kleur- en geurproef gedaan en zijn vervolgens op de burger aangevallen. Het gewicht van het broodje is opvallend: zwaar en goedgevuld. Het is prima mogelijk om de hamburger zonder vieze handen op te eten, maar ook maar net. Het broodje is vers, de burger heeft een donkere, gebakken kleur en groente en sausjes maken het af. Twee flinke plakken tomaat, ijsbergsla, gefruit ui en knapperige augurk vormden het groene hart, met een rode barbecuesaus als dressing. De groente was vers en de smaak ervan was gemakkelijk herkenbaar en vormde een fijne smaakmelange.

De plantaardige hamburger heeft een prima beet: niet te zacht, niet te hard. Goede structuur, lekker om in te bijten. Iets van een barbecuegeur, hoewel de saus daar ook voor gezorgd kan hebben. De smaak van de burger was niet sprekend, we moesten echt even een paar keer proeven voor we hem tussen de overige smaken uit getoverd hadden. Dat zegt misschien ook iets over de variatie en compositie van het geheel. En dat geheel is een prima beleving, plantaardig of niet. En in de wetenschap dat je dan ook nog eens iets gezonders, zowel voor dier als mens, naar binnen werkt helpt ook.