Koop zelf voordelig bij Chinese webwinkels

Ik kreeg een vraag, 'waar koop ik dan Chinese producten op het internet?' Het antwoord ligt wat gecompliceerd, want het aanbod Chinese producten is overweldigend en er is niet één plek waar je alles kunt kopen. De laagste prijs en de meest interessante producten vind je vlakbij de Chinese producenten, maar daar zijn er letterlijk miljoenen van. Sommige daarvan vind je op de Chinese marktplaatsen zoals Mart of China en AliExpress, maar omdat deze een flinke marge vragen, is dat niet voor iedere Chinese fabrikant weggelegd. Iedere fabrikant heeft vaak z'n eigen website, waar je een prijs voor een specifiek product kunt aanvragen. Als je de tekst op die website kunt ontcijferen.

Soms vind je hun aanbod ook in een webwinkel met een specifiek thema. Hier liggen de prijzen hoger, maar is het aanbod gemakkelijker te vergelijken. Houd er rekening mee dat ieder product met verschillende - fantasie - merknamen voor verschillende prijzen aangeboden kan worden en dat je bij redelijke oplagen of bijbetaling mag kiezen welke merknaam er op het product komt te staan. Ook doet men in China niet heel ingewikkeld over echt of namaak: als je het kunt maken is het 'real'. Het is niet ongebruikelijk dat een fabrikant zelf geen merknaam voert, of tenminste niet eentje die wij als merknaam herkennen.

Niet veel Chinezen zijn bekend met de Engelse taal en het is daarom van belang om de Engelstalige teksten op Chinese websites en correspondentie via email met een korreltje zout te nemen. Ook begrijpt een Chinese fabrikant de strekking niet van Engelse teksten zoals 'copyright', 'patented', 'Ralph Lauren' of 'Ray Ban'. Die teksten en afbeeldingen worden keurig meegekopieerd. Ga er daarom vanuit dat alle Europees aandoende merkproducten die je op Chinese websites aangeboden ziet het resultaat zijn van noeste kopieervlijt en ga er met een grote boog omheen. Ga voor de specifieke Chinese vindingen en producten, die meestal geen voor een Europeaan herkenbare merknamen hebben, zoals 'Baofeng', 'Prolut', 'Gelish' en 'SJCam'. Daarvan is de kwaliteit vaak hoog, en de prijs heel laag. Omdat er ook binnen China stevig gebruik wordt gemaakt van elkaars vindingen en goede ideeën komt ieder product tientallen malen voor, vaak met dezelfde merknaam. Even opletten dus, niet altijd heeft de kopieerder even goed opgelet. Maar soms is de kopie dan weer beter dan het origineel. Niet te snel op 'buy now' klikken. En even kijken of er verzendkosten gerekend moeten worden: veel Chinese webshops zijn in staat om gratis te verzenden.

Ik heb een lijstje webwinkels, weboutlets en webmarktplaatsen vastgelegd waar ik zelf goede ervaringen mee heb.

aliexpress_logo ahappydeal_logo banggood_logo buyincoins_logo buysku_logo cellz_logo chinabuye_logo coolicool_logo dinodirect_logo dhgate_logo dealextreme_logo eforchina_logo focalprice_logo gearbest_logo goodluckbuy_logo lightake_logo lightinthebox_logo martofchina_logo milanoo_logo miniinthebox_logo pandawill_logo priceangels_logo sammydress_logo tinydeal_logo tmart_logo tomtop_logo wholesaledress_logo