Dingen die je niet wist van je Dremel Idea Builder 3D20

Wist je dat Dremel kleuren RAL kleuren zijn? En dat de ingebouwde verlichting van de Dremel 3D20 via gcode ingesteld kunnen worden? En dat je zelfs melodietjes kunt afspelen tijdens een afdruktaak? En wist je dat je ook lagen van 50 µm kunt printen? Zomaar wat kleine weetjes die je vast (nog) niet wist van je Dremel Idea Builder 3D20.

Dremel gebruikt RAL kleuren

De Dremel 3D20 (en de meeste andere Dremel producten) zijn, afgezonderd enkele accentkleuren, uitgevoerd in blauw, grijs en zilver. Dit zijn RAL kleuren die het gemakkelijk voor Dremel maken om hun producten altijd met dezelfde kleuren uit te voeren, omdat overal ter wereld kunststofmakers in staat zijn de verschillende RAL kleuren uit te leveren. In het geval van Dremel zijn dit RAL 5005 Signalblau, RAL 7046 Telegrau 2 en RAL 9007 Graualuminium. Of R = 0, G = 82 en B = 148 als je de kleur op je beeldscherm wilt instellen.

Waarom je dit zou willen weten? Goede vraag. Stel, je wilt een tafeltje voor je Dremel 3D printer maken en die wil je verfen. Welke kleuren gebruik je dan? Precies. Nu weet je het. RAL kleuren kun je bij iedere bouwmarkt laten mengen en het is zelfs mogelijk spuitlak in RAL kleuren te verkrijgen (RAL 5005, RAL 7046 en RAL 9007).

SD kaart potje-met-schroefdeksel in Dremel kleuren

Kleur van de verlichting instellen

Over kleuren gesproken: de Dremel 3D20 heeft een led-strip boven het deurtje ingebouwd. Deze licht normaal wit op, en dimt in helderheid als de printer een tijdje niet wordt gebruikt. De led-strip is echter van het RGB-type, waarvan de kler kan worden ingesteld. Dit instellen kan overal tijdens het printproces door hiervoor een opdracht in de gcode op te nemen. Het gemakkelijkst gaat dat, door de opdracht als onderdeel van de machine- en extruderinstellingen op te nemen: de led-strip verandert dan van kleur bij het begin van de printopdracht en aan het einde van de printopdracht.

De opdracht om de kleur van de led-strip in te stellen is M146. Als parameters kunnen de rood (R), groen (G) en blauw (B) waarden worden opgegeven in het bereik 0 (uit) tot 255 (maximaal aan). Wit is R255 G255 B255 en uit is R0 G0 B0. Rood is R255 G0 B0 en paars is R255 G0 B255. Op deze manier kunnen (bijna) alle kleuren van de regenboog worden gemaakt.

M146 R255 G255 B255 ; turn lights white
M146 R0 G82 B148 ; set to Dremel blue

Deuntjes afspelen

De Dremel 3D20 heeft verschillende deuntjes ingebouwd, die op strategische plaatsen (of willekeurige plekken om het printproces op te leuken) in de gcode kunnen worden geplaatst. Tijdens het aanzetten van de printer, wanneer een printopdracht is afgerond en op andere belangrijke momenten geeft de printer zelf ook al een deuntje en met een speciale instructie kunnen we dat

De opdracht om een deuntje af te spelen is M148. Als parameter wordt de letter S gevolgd door het nummer van het gewenste deuntje in het bereik 1 tot en met 8 opgegeven. Met S1 wordt het eerste deuntje afgespeeld, met S2 de tweede, enzovoorts.

M148 S1 ; play the first tune

50 µm lagen printen

Hoewel de technische specificaties van de Dremel 3D20 anders beweren, is het prima mogelijk om lagen dunner dan 100 µm te printen: ook 50 µm behoort tot de mogelijkheden. Het volstaat om dit in de slicer in te stellen: bij het printen wordt hier dan rekening mee gehouden. De afdruktijd verdubbelt hiermee, en het is belangrijk om de eerste laag wel voldoende dik te maken om aanhechting aan de bouwplaat te garanderen.

In het voorbeeld hieronder zijn twee kubussen van 2x2x2 centimeter afgebeeld. De linker kubus is met 100 µm (de kleinste laagdikte die de fabrikant voorschrijft) en de rechter kubus met 50 µm afgedrukt. De rechter kubus is hiernaast ook een smallere lijndikte (0,3 mm versus de 0,4 mm van de linker kubus) afgedrukt.

Links is 100 µm en 0,4 mm lijnen, rechts is 50 µm en 0,3 mm lijnen

Reserveonderdelen bestel je goedkoper bij Dremel / Robert Bosch

Het serviceapparaat van Dremel is in handen van Robert Bosch, die van de Bosch gereedschappen. Als je een reserveonderdeel voor je Dremel 3D20 nodig hebt, kun je dit onderdeel eenvoudig aanklikken op een uitgewerkte tekening van je printer. Het onderdeel dat je hebt aangeklikt (technisch gezien het onderdeel in het aantal waarin het in de printer voorkomt) wordt in je winkelmandje geplaatst en je kunt de onderdelen, plus een paar euro aan verzendkosten, met je Master- of Visa creditcard afrekenen. Dat geldt voor grote zaken als een deksel, een deur of een extruder, maar ook voor kleine dingen als een schroefje of de rubberen voetjes onder het bouwplatform. De onderdelen worden binnen enkele dagen bij je afgeleverd. Alle onderdelen kunnen eenvoudig in- en uitklikken of met een imbussleutel worden geplaatst.