De ergernis van Retina-beeldschermen
De iPhone 4 was er in 2010 het eerst mee uitgerust, gevolgd door de iPad 3 in 2012 en nu de nieuwste MacBook Pro: een Retina-beeldscherm. Retina is een marketingterm van Apple waarmee ze aanduiden dat het aantal beeldelementen per centimeter groter is dan het menselijk oog kan onderscheiden. Voor de gemiddelde consument is dat wel voldoende uitleg: één blik op het beeldscherm van een Retina-apparaat en je ziet het effect zelf.
Het werken met een Retina beeldscherm is bijzonder: in eerste instantie kijk je wat vreemd naar de letters op je beeldscherm, die er zo strak en gestoken uitzien dat je het gevoel hebt dat er nog zo'n doorzichtig beschermvel over het beeldscherm heengeplakt zit waarop tekst gedrukt staat. Maar na een paar minuten merk je dat al niet meer en ga je over tot de orde van de dag.
Als je dan na een uurtje werken op je fantastisch Retina-beeldscherm even op een ander niet-Retina-apparaat werkt, pas dan valt je op wat je net gemist hebt: de tekst op niet-Retina-beeldschermen ziet er wolkerig, vlekkerig en moeilijk te lezen uit. Het werken met een Retina-beeldscherm is daarmee gelijk een genot en een ergernis: ergernis vooral als je weer moet werken met een niet-Retina-apparaat.
Goed nieuws voor ons consumenten: nu Apple de eerste stap heeft gezet, zullen andere fabrikanten volgen. Over een paar jaar is Retina de nieuwe standaard voor beeldschermen. Ook goed nieuws voor onze ogen.
Laat een antwoord achter