Het verhaal achter enkele van mijn ontworpen flyers, boeken, producten en diensten

Internet of Things kit met controller en kabeltje (december 2019)

Voor een verzorgde avond met workshop Internet of Things had ik een leuke, handzame kit nodig die gemakkelijk uit te delen was, alle onderdelen zou bevatten en een leuk presentje zou vormen in de decembermaand. Ik heb ervoor gekozen gebruik te maken van een M5Stack M5StickC, die in een handzaam 5x5cm doosje komt, maar er verder niet zo heel spannend uitziet. Niet getreurd, een fleurige wikkel eromheen en het lijkt al heel wat.

M5StickC in doosje met wikkel eromheen

Gedurende de avond wisselde ik een enerverend verhaal over communicatiemogelijkheden af met praktische toepassingen van een miniatuur internetdevice en de deelnemers kregen in de loop van de avond hun gimmick. Voorafgaande stond het geheel al uitgestald en iedereen was nieuwsgierig naar wat er zou komen. De QR code leidde de deelnemer naar de pagina waarop de benodigde documentatie en code verstopt was.

40 doosjes met Internet of Things gimmicks

Spel om trainees te laten oefenen voor examens (februari 2019)

In 2019 draaiden we als Testconsultancy Groep veel traineeships van 8 weken met steeds tussen de 8 en 15 deelnemers, die op een bepaald moment een flink aantal examens op voor hen nieuwe vakgebieden moesten afleggen. Om ze hier de best mogelijke kans tot slagen te geven, verzonnen we steeds nieuwe oefeningen om de stof goed te laten beklijven. Een ‘Test-Bug-Boom’ spel (een variant op ’30 seconds’ met een rond te geven tikkende ‘bom’ die met veel lawaai na een onvoorspelbare tijd afging en steeds doorgegeven moest worden), waarbij door de deelnemer steeds een vraag moesten worden gesteld aan de groep, hielp hierbij.

Formaat speelkaart, uitgevoerd op zwaar 300 grams papier met afgeronde hoeken

Software Circus event met KPN als sponsor (september 2017)

In september 2017 werd ik gevraagd om voor KPN een Internet of Things workshop de organiseren als onderdeel van het Software Circus event in Amsterdam. De setting was bijzonder, in dat het werd gehouden op een industrieterrein met daarop een circustent en wat bijgebouwen die ook een tijdelijke, verplaatsbare aard hadden en waar het aantal deelnemers “tientallen zo niet honderden” zou kunnen zijn.

Ik zou zelf, uitgerust met steam punk outfit en naar verwachting showmaster-achtige prestaties, een groep bezoekers gaan enthousiasmeren, onderwijzen en begeleiden op het gebied van Internet of Things. De link met KPN was hier het noemen van, en relateren aan, toekomstige 5G netwerken maar vooral het laten zien dat werken bij KPN “fun en innovatief is”.

Omdat ik op het moment van de voorbereiding nog geen idee had wat ‘Software Circus’ was, hoe mijn workshop eruit zou zien en hoe ik de deelnemers kon bereiken, heb ik alle middelen die ik kon verzinnen aangewend om de spotlight op KPN en de Internet of Things workshop te krijgen, inclusief een Twitter ‘buzz’, posters, flyers en mondeling geroepen aanmoedigingen om vooral mee te doen aan de magie van Internet of Things.

De hal waarin de workshop ging plaatsvinden, met mijn handgeschreven aankondiging en link naar driverinstallatie op GitHub

In de hal op het industrieterrein zelf had KPN een booth met medewerkers van personeelszaken, in de hoop toekomstige collega’s te spreken. En naast de IoT workshop had KPN een riddertoneelstuk over de baten van Kubernetes, een onderwerp dat toen nog met voldoende tussenruimte over mijn hoofd scheerde.

A1 promotieposter, op glad posterpapier uitgevoerd, opgehangen op diverse locaties

Omdat ik van tevoren niet precies wist hoe ik alle deelnemers naar mijn workshop moest verleiden, had ik een flyer bedacht, die ik bij de ingang ging uitdelen. Ik bleek de enige host te zijn die dat deed, zodat ik effectief alle deelnemers van Software Circus in mijn workshop kreeg.

A5 flyer op MC papier 100 grams (7 september 2017)

Als voorbereiding op de workshop had ik een hondertal kleine doosjes gemaakt met hierin de benodigde onderdelen; een etiketje op de doos maakte het geheel af. Het aantal doosjes vormde ook gelijk het maximum aantal deelnemers; ze waren na afloop allemaal op. Op het event zelf was ruim voorzien in wifi netwerken, zodat de workshop keurig verliep, op het moment na dat ik iedereen dezelfde ‘bestel nu dit product bij bol.com’ liet uitvoeren, niet voldoende realiserend dat ik hiervoor de ‘klik en bestel’ handeling bij bol.com had geactiveerd, tot grote hilariteit van de deelnemers. Gelukkig kon ik de meer dan 100 bestellingen nog tijdig annuleren.

Etiketten in formaat ca. 3,5×9 cm afgedrukt op transparante zelfklevende folie

Boek en omslag Zelf een IoT toepassing maken (december 2016)

In de loop van 2016 had ik zoveel en zo vaak over Internet of Things geschreven, verteld en gepresenteerd dat het tijd werd om er een gebundeld werk van te maken en waarom dan niet een boek en gelijk zelf uitgever worden? Ja, leek me logisch en een paar weken typen, tekenen en layouten verder was het boek Zelf een IoT toepassing maken geboren. Echt een leuk project om te doen, waarbij het ontwikkelen van de software, het maken van de elektronische opstellingen, fotograferen, illustreren, tekstschrijven en het ontdekken van de geheimen van ‘boekpublicatie-met-ISBN’ hand-in-hand gingen.

Boek op A5 formaat, inhoudsopgave Zelf een IoT toepassing maken

De omslag zelf is wat geïnspireerd door de huisstijl die we in die tijd voor Testconsultancy Groep aan het adopteren waren, met bijpassend kleurpallet.

A5 boekomslag, uitgevoerd op zwaar papier in hoogglans gedrukt

Boek en omslag Leidraad test en acceptatie (september 2015)

In 2015 was ik werkzaam als software-testadviseur en kwaliteitsmanager voor het UMCG, die samen met het ErasmusMC voorbereiding trof voor de aanbesteding van een nieuw Elektronisch Patiënt Dossier. In die voorbereidingen werd veel gesproken over “hoe te testen” en omdat de groep betrokkenen groot begon te worden, heb ik samen met de projectleiders, teammanagers en testspecialisten een portfolio van test- en kwaliteitsmaatregelen vastgesteld. En omdat we voorzagen dat die aanpak door iedereen op een andere manier zou worden toegepast, heb ik er een boek over geschreven. En vormgegeven.

A5 boekomslag, uitgevoerd op zwaar papier in hoogglans gedrukt

De inhoud van het boek was in full color, met illustraties direct uit PowerPoint in Microsoft Publisher gegoten. Ieder hoofdstuk werd vergezeld van een door de afdeling communicatie van het UMCG aangeleverde promotiefoto, zodat het geheel fleurig en leesbaar werd gehouden, hoewel de inhoud op vlakken taaie kost bleek.

Meningtellers als evaluatie op congressen (juni 2013)

Mijn werk in 2013 bracht met enig regelmaat het organiseren van en participeren in grootschalige bijeenkomsten en congressen met zich mee, waar de mening van het publiek van belang was voor de vervolgstappen na de bijeenkomst. Nu kun je aan het gezicht van een enkeling nog wel de bekomst aflezen en een kleine groep even een snelle schets op een flipover laten maken, maar mening van een groep van 30 of meer deelnemers is lastig af te lezen. Mijn idee was, om mensen bij het verlaten van de ruimte even de mogelijkheid te geven een + of - knop in te drukken en daarvoor ontwikkelde ik een ‘meningteller’, met degelijke ‘ram’ knoppen en een display met teller. En software die misbruik tegenging. Leek te werken ook!

A1 poster met de meningtellers

De meningtellers, zo werden ze genoemd, waren zorgvuldig geconstrueerd (op een zondagmiddag tussen lunch en borreltijd) maar moesten enigszins voorzichtig worden vervoerd om ze zo lang mogelijk in goede staat te houden.

Meningtellers transportkoffer

Het resultaat was alleszins bemoedigend: met een beetje promotie tijdens de presentaties maakte zo’n 80% van de deelnemers gebruik van de mogelijkheid zijn of haar mening mee te laten tellen. Win!

Meningtellers bij een grote bijeenkomst: meer dan 80% van de deelnemers maakte gebruik van de meningtel-mogelijkheid

Plaats een reactie