In 4 minuten voldoende bijladen

Ik rijd nu een paar maanden elektrisch in de Tesla Model 3 Long Range en het is mijn gewoonte geworden om altijd met een volle accu te vertrekken als ik meer dan honderd kilometer moet rijden. Dat heeft verder weinig meer om handen dan in je achterhoofd houden wanneer je volgende langere rit is: dan moet de auto aan de lader staan voor je vertrekt. En met een range van tenminste 400 kilometer kom je dan heel Nederland door. 

Meestal lukt het vroegtijdig laden en het gevolg is dat ik niet vaak langs de snelweg hoef bijladen. Maar soms vergis je je in je vertrektijd (of vergeet je de laadstekker te plaatsen) en kom je alsnog met een bijna lege accu aan bij een Tesla laadpunt. Daar even bijladen gaat sinds kort wel heel erg snel.

Een kleine 1000 kilometer per uur, dat is 15 kilometer per minuut

Vorige week kwamen we eerder vanaf Texel dan we hadden gepland en we vertrokken met een halfvolle accu. Dat zou net voldoende geweest kunnen zijn tot in de stalling in de stad Groningen, met nog enkele kilometers speling. We namen het risico niet en zijn even gaan bijladen bij de Tesla Supercharger in Drachten. Tot mijn verrassing is daar de laadsnelheid al tot 135 kW verhoogd en dat had tot gevolg dat we niet langer dan 5 minuten hoefden bijladen. In die tijd hadden we ruim 75 kilometer bereik toegevoegd, voldoende om met een gerust gevoel de reis naar huis af te ronden.

De vorige keer dat ik in Drachten bijtankte was de laadsnelheid nog 80 kW, de verhoging zal met één van de software-updates in de afgelopen weken zijn meegekomen.