Lego’s onmogelijke vakantiekeuze

Met de jaarwisseling en bijbehorende feestdagen op steenworpafstand is de voorpret van het 'plannen' van de leuke dingen die er tijdens de vakantie kan worden ondernomen (traditioneel ziet die vakantie er van een maand afstand veel langer uit dan hij voelt als je er dan eenmaal middenin zit) begonnen. Hoewel ik al jaren niet zo'n hele grote Legofan meer ben, viel mijn ook dit jaar op wel twee fantastische bouwprojecten: het jaar-oude Home Alone huis, en het nog op de markt te komen National History Museum.

Modulaire gebouwen of winterdorp

Lego voert twee reeksen met vergelijkbare uitgangspunten, bedoeld zijn voor de ervaren bouwer en in een hoger prijssegment: de modulaire gebouwen en het winterdorp. De modulaire gebouwen zijn in 2007 begonnen met de Café Corner (Lego set 10182) en het winterdorp is in 2009 begonnen met de Toy Shop (Lego set 10199).

De Lego modulaire gebouwen is een serie bouwsets binnen de Creator Expert-lijn van Lego. De sets hebben tot doel om ook de meer ervaren bouwers uitdagende Lego projecten te kunnen bieden. Het bestaat uit gebouwen die onderling kunnen worden verbonden tot een straat. De meeste van deze sets hebben meer dan 2000 onderdelen en introduceren vaak nieuwe bouwtechnieken en Lego-elementen. Het National History Museum (Lego set 10326) is een bouwset uit de modulaire gebouwen serie.

Het Lego winterdorp is eveneens een serie bouwsets binnen de Creator Expert-lijn van Lego. Het bestaat uit gebouwen en andere attributen die samen een winterdorp vormen. De sets wprden gekenmerkt door sneeuwbedekte daken en in veels sets het gebruik van een elektrisch lichtblokje. Veel van de gebouwen zijn, anders dan de modulaire gebouwen, open aan de achterkant.

Het Home Alone huis (Lego set 21330) maakt geen onderdeel uit van het winterdorp maar past door de winterse uitstraling heel goed in die lijn. Het gebouw heeft echter een gesloten achterkant waardoor het ook goed bij de modulaire gebouwen zou passen. Het National History Museum en het Home Alone huis hebben veel gemeen. De omvang van beide is vergelijkbaar en de hoeveelheid onderdelen ook.

Het Lego National History Museum

De Lego National History Museum is een indrukwekkend bouwwerk met grondafmetingen van 48 bij 32 noppen. De set bevat zeven minifiguren en geen enkele sticker: alle opdrukken zijn op de Lego stenen afgedrukt. De buitenzijde verklapt met twee uitbundige vlaggen iets over de exposities aan de binnenkant, waaronder een omvangrijk Barchiosauris-skelet.

Twee skylights sieren het dak, waardoor natuurlijk licht de binnenruimte verlicht. Dit ontwerpdetail draagt bij aan de esthetiek van het gebouw en creëert een aangename sfeer voor bezoekers.

Het Lego Home Alone huis