EZStruder en J-Head

Mijn 3D printer heeft het goed gedaan op de Groningen Mini Maker Faire 2013, maar tijdens de expo liep de extruder wel vaak vast. Het gele ABS filament (Tweety Yellow) gaf geen problemen, maar het groene (Perry Green) en het blauwe (Bic Blue) waren een bron van ergernis.

De nieuwe extruder is een combinatie van een EZStruder en een J-Head mark IV kloon. Over beide hoor ik goede dingen en de problemen van vastlopend filament zouden hiermee uit de wereld moeten zijn. Maarja, dit is natuurlijk wel Makerland en er zal een reden voor zijn dat er wekelijks nieuwe, nu nog betere, versies van de extruders worden bedacht.

Voor de montage van de nieuwe extrudercombinatie is een beugel nodig die ik nog met de oude MBE extruder heb geprint. De nieuwe gemonteerd en de eerste vragen hebben zich al weer aangediend: welk type NTC zou er eigenlijk meegeleverd zijn? En is het PEEK materiaal eigenlijk wel bestand tegen hoge temperaturen?

De eerste carabiner proefprint was maar zo-zo: het filament was nauwelijks met de hand door te voeren en de print zelf was dan ook niet heel netjes. De EZStruder was echter indrukwekkend sterk. De matige kwaliteit van de proefprint is aardig consistent met een nét te lage temperatuur.