Schrikapparaat repareren
Tijd om het defecte AKO schrikapparaat eens op de werkbank te leggen. Het deksel van de groene behuizing bevat de onderdelen, de bodem bevat een accu. De afdekking gaat eenvoudig met twee schroeven los. De printplaat in het deksel is voorzien van wat IC’s, drie transistoren, een transformator (trafo) en er er zit ook nog een forse trafo los van de printplaat in het deksel gemonteerd. Die lijkt me voor de hoogspanning: even voorzichtig loskoppelen.
De printplaat ruikt wat branderig. Er zit één zwartgeblakerd onderdeeltje op de printplaat met een bijschrift ‘T1′. Vast een transistor. De specificaties op het apparaat zeggen dit: stroomopname bij 9V = 7-26 mA. Even een voeding aansluiten. Bij 9 volt wil er tegen de 90 mA lopen, er zit dus ergens een sluiting. Eerst maar de transistor desolderen. Die ziet er - vooral aan de onderkant - behoorlijk gehavend uit. Zonder de transistor is de stroomopname een heel redelijke 9 mA. Even de aansluitingen van de transistor bekijken: één pen aan ‘+’, één loopt naar de secundaire kant van een trafootje die verder met ‘-’ verbonden is en één (de middenste pin) loopt naar een IC’tje met een verder onduidelijk opschrift. Met de oscilloscoop zie ik dat er een pulstrein van het IC afkomt, 0,25 vtt en gesuperponeerd op 0,35 V. De functie van de transistor lijkt me nu duidelijk: die stuurt de trafo aan. Even meten aan de trafo: 10 ohm, hier geen sluiting en gelijk een verklaring voor de eerder gemeten 90 mA: de transistor sloot de ‘+’ via de trafo van 10 ohm kort naar ‘-’. Ik gok erop dat de transistor een universeel type is, maar eens een BC547 proberen. Fout gedacht natuurlijk.
Met de ingesoldeerde BC547 komt er geen puls meer uit het IC’tje. Dat schiet niet op. Dan maar eens een BC557 proberen. Nu hoor ik een duidelijke ‘tik’, iedere keer als het transformatortje wordt aangestuurd. Ik schroef de boel weer inelkaar en verbind de grote transformator weer met de print. Nog een keer 9 volt aansluiten. Een tevredenstellende harde ‘tik’, een multimeter die op tilt gaat (die kan blijkbaar geen 6000 volt aan) en een LED die keurig iedere seconde groen oplicht. Tijd om de kast weer dicht te schroeven.
Heel bevredigend klusje van nog geen half uur en twee transistoren van iets meer dan 5 eurocent per stuk.
Laat een antwoord achter