Tesla model 3 zuiniger in de stad dan op de snelweg

Het U.S. Department of Energy heeft onlangs vastgesteld dat de feitelijk reikwijdte van de Tesla model 3 overeenkomt met hetgeen eerder door de fabrikant werd opgegeven, namelijk 496 kilometer gemiddeld (stad en snelweg). Wat ik daarbij echter bijzonder vind, is dat de afstanden in de stad, waarbij veel wordt geremd en veel wordt opgetrokken, juist veel zuiniger worden afgelegd dan de afstanden op de snelweg: ruim 9% zuiniger om precies te zijn. Als je alleen in de stad zou rijden, zou je 540 kilometer kunnen afleggen voor de accu leeg is. Die accu heeft overigens een opgegeven capaciteit van 78 kWh.

Elektrische auto's zijn misschien niet per definitie zuiniger in het verbruik dan fossiele-brandstof auto's op benzine of diesel. Een goed geconstrueerde, niet te zware benzineauto is wellicht in staat om veel meer kilometers per energie-hoeveelheid af te leggen dan een elektrische auto. Echter, een elektrische auto kent een truukje die geen enkele fossiele-brandstof auto na kan doen: energie terugwinnen bij het afremmen. Een Tesla zet de energie die bij het remmen onstaat weer om in elektrische energie. Uiteraard is ook daar sprake van omzettingsverlies, maar de verbruikscijfers geven aan, dat het netto rendement nog steeds heel erg de moeite waard is.

Maar nu we het er toch over hebben: hoeveel energie verbruikt een benzineauto en hoeveel energie verbruikt een elektrische auto? Een Tesla model 3 rijdt 6,4 km/kWh, gebaseerd op de cijfers hierboven. Een BMW 320i uit dezelfde klasse rijdt 15,4 km/liter. Je zou dan kunnen zeggen "dat er 2,4 kWh in een liter benzine zit" (15,4 / 6,4). Volgens Wikipedia echter komt er "bij de verbranding van 1 liter benzine ca. 35 MJ (= 9,7 kWh) energie vrij.", da's flink wat meer dan we net hebben berekend. Een elektrische auto rijdt dus toch zuiniger dan een benzineauto!

Met 9,7 kWh zou de Tesla model 3 62 kilometer kunnen rijden. Kunnen we dan stellen dat de model 3 62 kilometer op een liter benzine rijdt?