Tesla model 3 zuiniger in de stad dan op de snelweg
Het U.S. Department of Energy heeft onlangs vastgesteld dat de feitelijk reikwijdte van de Tesla model 3 overeenkomt met hetgeen eerder door de fabrikant werd opgegeven, namelijk 496 kilometer gemiddeld (stad en snelweg). Wat ik daarbij echter bijzonder vind, is dat de afstanden in de stad, waarbij veel wordt geremd en veel wordt opgetrokken, juist veel zuiniger worden afgelegd dan de afstanden op de snelweg: ruim 9% zuiniger om precies te zijn. Als je alleen in de stad zou rijden, zou je 540 kilometer kunnen afleggen voor de accu leeg is. Die accu heeft overigens een opgegeven capaciteit van 78 kWh.
Elektrische auto's zijn misschien niet per definitie zuiniger in het verbruik dan fossiele-brandstof auto's op benzine of diesel. Een goed geconstrueerde, niet te zware benzineauto is wellicht in staat om veel meer kilometers per energie-hoeveelheid af te leggen dan een elektrische auto. Echter, een elektrische auto kent een truukje die geen enkele fossiele-brandstof auto na kan doen: energie terugwinnen bij het afremmen. Een Tesla zet de energie die bij het remmen onstaat weer om in elektrische energie. Uiteraard is ook daar sprake van omzettingsverlies, maar de verbruikscijfers geven aan, dat het netto rendement nog steeds heel erg de moeite waard is.
Maar nu we het er toch over hebben: hoeveel energie verbruikt een benzineauto en hoeveel energie verbruikt een elektrische auto? Een Tesla model 3 rijdt 6,4 km/kWh, gebaseerd op de cijfers hierboven. Een BMW 320i uit dezelfde klasse rijdt 15,4 km/liter. Je zou dan kunnen zeggen "dat er 2,4 kWh in een liter benzine zit" (15,4 / 6,4). Volgens Wikipedia echter komt er "bij de verbranding van 1 liter benzine ca. 35 MJ (= 9,7 kWh) energie vrij.", da's flink wat meer dan we net hebben berekend. Een elektrische auto rijdt dus toch zuiniger dan een benzineauto!
Met 9,7 kWh zou de Tesla model 3 62 kilometer kunnen rijden. Kunnen we dan stellen dat de model 3 62 kilometer op een liter benzine rijdt?
Wilfried Visser
Omzetting van elektrische energie naar mechanische energie (i.e. op de wielen) gebeurt met een rendement in de orde van 90%.
Een verbrandingsmodel zet de chemische energie van brandstof (rond 37MJ/kg) om met een rendement van hooguit 40% (zuinige diesel).
Dus een EV hoeft minder energie mee te nemen, maar door de lage energiedichtheid van de accu gaat het wel meer wegen en volume innemen.
Over het verschil in brandstofverbruik/km met langzaam vs. snel rijden: dit is kleiner bij verbrandingsmotoren omdat bij langzaam rijden het rendement van de verbrandingsmotor relatief lager wordt. Harder rijden (met zelfde toerental dus hogere versnelling) levert meer kWh op per liter brandstof. Zuinigste is laag toerental in hoogste versnelling. Dat rij je ongeveer 60-80 km/h in de meeste autos. Bij een elektrische auto is deze ‘maximum range speed’ veel lager omdat het omzettingsrendement gelijk blijft en dan alleen de luchtweerstand domineert (evenredig met kwadraat snelheid en dus ook verbruikt/km ruwweg evenredig hiermee). Allerlei kleinere verliezen, rolweerstand, en vast stroomverbruik zorgt ervoor dat maximum range speed hoger dan nul is. Ik ken een verhaal van iemand die 40 km/h ging rijden om nog net een laadpunt te halen.