Centrale afzuiginstallatie zoals Itho CVE-S besturen met relais

Als je met je thuisautomatisering een centrale afzuiginstallatie wilt besturen dan loop je automatisch tegen vragen als ‘hoe’ en ‘waarmee’ aan. Als je een centrale afzuiginstallatie met een zogenaamde ‘perilex’ (4-polige) aansluiting hebt, dan heb je mazzel (of slim ingekocht), want deze is eenvoudig met een relais te besturen. Een relaismodule, standaard voorzien van een ESP8266 microcontroller met Tasmota-firmware vind je op AliExpress.

Een perilex-stekker verbindt een schakelaar met 3 standen met de centrale afzuiginstallatie en schakelt tussen de standen ‘laag’, ‘midden’ (of ‘auto’) en ‘hoog’. Een relais heeft slechts 2 standen en als je hiernaast ook zeker wilt weten dat een verkeerde softwareaansturing geen bedradingsfouten kan opleveren, dan kom je op drie relais uit:

  • Inschakelen van de netspanning
  • Kiezen tussen ‘laag’ (stand 1) en ‘auto/boost’ (standen 2 en 3)
  • Kiezen tussen ‘auto’ (stand 2) en ‘boost’ (stand 3)

Je kunt met deze drie relais geen bedradingsfouten maken bij het inschakelen met de software en je kunt met het eerste relais de hele centale afzuiginstallatie van het stroom halen. Als je dat niet wilt, laat je relais 1 altijd ‘aan’ staan. Vervolgens kun je met relais 2 kiezen tussen ‘laag’ en ‘niet laag’. Als je kiest voor ‘niet laag’, dan kun je met relais 3 kiezen tussen ‘auto’ en ‘hoog’. Overigens werkt dit geheel in combinatie met een eventuele draadloze afstandsbediening, waarmee altijd de juiste stand gekozen kan worden. Voorwaarde is natuurlijk dat met het eerste relais de netspanning van de centrale afzuiginstallatie is ingeschakeld.

Plaats een reactie