Feilloos lootjes trekken voor Sinterklaas, Kerst of andere gelegenheid

Als je binnen je familie, studiegenoten of collega’s lootjes wilt trekken voor Sinterklaas loop je tegen het probleem aan dat mensen zichzelf niet mogen trekken. Ook wil je soms dat sommige mensen elkaar niet trekken. En terugleggen van lootjes is niet altijd handig als mensen niet bij het trekken zelf aanwezig kunnen zijn. Een online mechanisme kan dan een oplossing zijn, maar het is even gemakkelijk om dit toch met papieren lootjes te doen.

Wat je doet is voor iedere deelnemer een lootje schrijven. Vervolgens leg je de lootjes in een vierkant. Je maakt groepen per rij of kolom, en schrijft naast de naam per groep een letter, “A”, “B”, enzovoorts. Neem op een apart lijstje over, welke naam bij welke groep hoort. Zorg ervoor dat er tenminste drie of vier mensen in iedere groep zitten, maar het precieze aantal leden per groep maakt niet uit. Vouw de lootjes vervolgens dicht en neem de letter van de groep over op de buitenkant van het lootje.

Neem per groep nu een beker of kommetje en stop hier alle lootjes per groep in. Laat iedereen nu een lootje kiezen, maar men mag niet kiezen uit de beker of kommetje waar de lootjes inzitten voor zijn of haar eigen groep. Dat gaat het best als de organisator de bekers waar wel uit gekozen mag worden presenteert. Deelnemers die niet aanwezig zijn krijgen een lootje opgestuurd, waar dan niet de groep op staat waar ze zelf in zitten.

Probleem opgelost: de organisator weet niet wie wie heeft getrokken, mensen kunnen niet zichzelf trekken en je kunt voorkomen dat bepaalde deelnemers elkaar kiezen door ze in dezelfde groep te zetten.

Plaats een reactie