Sciento Robot Training Arm CS-113

In 1989 was Sciento uit ’s Hertogenbosch een bekende naam op de technische Hogescholen en Universiteiten. In hun portfolio zat onder meer lesmateriaal op het gebied van digitale elektronica, computertechniek en robotica. Bijzonder van het lesmateriaal was dat het allemaal robuust was uitgevoerd en dat je er hele klassen vol technisch onderlegde jongelui hun gang mee kon laten gaan. Mooi was dat. En nu heb ik twee van die historische producten op de kop kunnen tikken: een ‘Robotic Training Arm CS-113’ en een ‘Teach Pendant CS-113’. Die laatste is voor mij, in een andere vorm welliswaar, heel bekend. Ik heb letterlijk honderden uren doorgebracht met het handmatig compileren van Zilog Z80 machinecode op diverse computers (met Rodney Zaks op tafel) en de Micro Professor was daar eentje van. Sciento, die in Nederland ook al importeur was van de MPF-1, heeft daar een stevige metalen doos omheen gefabriceerd, er een eigen EPROM met de robotarm besturingssoftware in geplaatst en het toetsenbord voorzien van een overlay met instructies voor de bediening van de verschillende assen van de robotarm.

Schematische weergave van de Robotic Training Arm CS-113

Veel documentatie vind je niet over deze robotarm. Behalve wat zoekvragen en een paar leuke video’s, vind je via Google eigenlijk alleen maar één website van de Spaanse Universiteit Valladolid met bruikbare informatie (een soortgelijke Nederlandse website noemt de robotarm wel maar geeft geen informatie). Ik heb de spaarzaam beschikbare documentatie verzameld, vertaald en voor de liefhebber in een handleiding gegoten.

Video van de CS-113 in een klaslokaal, waarin een sigaarkoker in een sigaardoos wordt geplaatst

Update: Pepijn de Vos heeft een leuke aansturing gemaakt.
Update: Dezelfde robot arm werd geproduceerd door Marcraft onder de naam ProArm RS2200. Ik heb er een uitvoerige handleiding voor gevonden.

17 gedachten over “Sciento Robot Training Arm CS-113”

 1. De handleiding is weer beschikbaar. Het toeval wil, dat ik onlangs de besturingscomputer tegenkwam en ga ook hiervan wat documentatie opnemen.

 2. Hallo rudi
  de handleiding is verwijdert uit de dropbox.
  ik kan me herinderen dat deze handleiding super handig was vooral de pinout van de paralelle poort.
  kan je de handleiding weer uploaden alsjeblieft?

 3. Hello! I am curious, have any of you figured out a way to program and use this RS-2200 robot arm with something other than PKTeach? I have been able to get mine working with PKteach, but I am looking for a way to program it directly as it says is possible in the manual.

  Preferably I’d like to find a solution that would connect it to a rapsberry pi or internet connected arduino. If anyone has insight, I would be all ears.

 4. Hallo Ben, ik heb de links naar documentatie in dit artikel bijgewerkt, zodat je weer de beschikking over de handleiding hebt. Laat maar horen of je er iets aan hebt!

 5. Hoi Rudi, ik heb gisteren een Sciento robot CS-113 gekocht en ook twee teach pendants erbij gekregen. Ik ben een beetje aan het testen, en loop tegen het feit dat ik geen handleiding heb voor de teach pendant, laten bewegen lukt maar hoe maak je er een programma op etc. Kun jij mij verder helpen? Met vriendelijke groet, Ben

 6. Hallo

  Ook ik heb nog een CS-113 robot arm te koop. Deze komt rechtstreeks uit Taiwan, niet via Sciento.
  Mocht u interesse hebben, of eventuele andere geinteresseerden weet, hoor ik het graag

  Met vriendelijke groet,

  Jan-Willem

 7. Hallo Carry, geen idee eigenlijk. Vorige week ging er eentje op marktplaats voor 50 euro weg, maar daarvoor stond er eentje waar 600 euro voor gevraagd werd. Misschien moet je kijken of je er iemand blij mee kunt maken: een technisch neefje, of als hij het nog heel goed doet, een basisschool in de buurt?

 8. Beste Rudi
  Bij het ophalen van spullen vonden we een sciento CS 113. Er is weinig informatie over te vinden maar ik kwam bij U uit. Omdat we het eigemlijk zonde vinden om hem weg te gooien wildeik graag weten wat de waarde is van zo’n arm en of er belangstelling voor is.

  Vr gt Carry

 9. Hoi Rudi, natuurlijk wil ik helpen om jouw CS-113 weer in originele staat te brengen. Het kabeltje naar de bek is moeilijk te krijgen, het mag niet te stug zijn. Ik hoop dat je het goede kabeltje hebt. Ik heb ze altijd besteld bij een bedrijf waarvan ik de naam niet meer weet. Sciento kocht de robots in China op en een collega heeft de EPROM geprogrammeerd zodat de CS-113 via de teach-pendant aan te sturen is. Thuis heb ik als thuiswerk vele MPF-1 bordjes omgebouwd tot de teach-pendant waarmee je de CS-113 aanstuurt misschien ook nog wel die van jouw.
  Groet Jaap

 10. Hallo Jaap, wat ontzettend leuk dat je op dit artikel reageert! Ik heb de reparatie van mijn CS-113 voor deze kerstvakantie op het programma staan en ik zou het heel fijn vinden als ik je dan een paar vragen zou mogen stellen. Inderdaad ligt de kabel naar de bek los, een nieuwe heb ik al op voorraad. Maar de precieze route door het binnenwerk lijkt nogal kritisch. Ik heb zelf ook een MPF-1, plus de besturingscomputer van Sciento, maar weinig documentatie. Ik zou ‘m graag van je overnemen. Overigens, met wat meer informatie over Sciento zou ik ook al heel blij zijn, ik heb me er altijd over verbaasd dat een Nederlands bedrijf een – voor die tijd – zo geavanceerd mechanisch product als de CS-113 maakte.

 11. Hallo Rudi, ik heb bij Sciento gewerkt van 1990 tot 2000 en daar heb ik vele CS-113 robots gerepareerd. Meestal ging het kabeltje naar de bek kapot of de stappenmoter sturing volgens mij de ULN2003 maar ik weet het niet zeker meer.
  Ik heb nog een originele Micro-Professor MPF-1 liggen compleet met drie manuals alleen de adapter ontbreekt, volgens mij 5 Volt. Als je er interesse in hebt dan hoor ik dat graag.

  Met vriendelijke groet,

  Jaap

 12. In het artikel staan twee links naar een handleiding en een uitgebreide handleiding. Kun je daar iets mee?

 13. Geachte meneer ,

  Graag zou ik meer informatie willen krijgen over de CS-113 Robot arm. Ik heb op school een project over deze robot arm en ik zou graag alles over de programmering en werking van deze robot arm willen weten. Als u mij daar bij zou willen helpen zou dat mij erg goed van pas komen voor het vervolg van mijn project. Misschien heeft u ergens nog de programmeringscodes die ik nodig heb voor deze robot arm. Zou u mij kunnen helpen? Ik hoop iets van u te horen.

  Met vriendelijke groet ,

 14. Hallo ..
  Kan ik u eventueel een vraag stellen over de robotarm cs-113 ?
  Graaaf even een er als dat kan.
  Mvg A.Jellema

 15. Hallo,

  Ik kwam op google jullie site tegen.
  Ik heb nog een Robotarm van Sciento te koop. Type CS-113.

  Weten jullie daar misschien liefhebbers voor?

  mvg Richard

Plaats een reactie